Teljes útmutató

Keresőoptimalizálás A-tól Z-ig: Google SEO alapok

Minden, amit kezdőként tudnod kell a témában!

Ha itt vagy és ezt az oldalt olvasod, remélhetőleg érdeklődsz a téma iránt, és így vélhetően számodra sem kell bizonyítani, hogy a keresőoptimalizálás mára az online marketing egyik legfontosabb részterületévé nőtte ki magát, így megkerülhetetlen, hogy ismerd annak alapjait, hiszen azok határozzák majd meg honlapod sikerességét az online térben.

Lehetsz akár kezdő, akár tapasztalt vállalkozó, biztos lehetsz benne, hogy valódi sikert csak egy megfelelően keresőoptimalizált weboldallal, vagy évről-évre magasabb költés mellett fizetett (PPC) hirdetések alkalmazásával fogsz tudni elérni.

Úgy gondolom, nem is kérdés, hogy melyikre érdemes erősebben fókuszálnod – de persze egy tökéletesen keresőoptimalizált honlap mellett is érdemes fizetett hirdetésekkel is operálnod, hiszen a két terület egymással tökéletes szimbiózisban tud működni. 🙂

Ebben a cikkben többéves online marketing tapasztalatomat sűrítettem össze egy remélhetőleg számodra is értékes útmutatóban, mégpedig azzal a céllal, hogy amennyiben kezdőként ismerkedsz a témával, átfogó ismeretet kapjál arról, mi is az a keresőoptimalizálás, és hogyan is segíti ez az egész a Te online bizniszedet, akár termék-, akár szolgáltatásalapú honlapot üzemeltetsz.

Vágjunk is bele!

A keresőoptimalizálás fogalma és helye az online marketingben

A keresőoptimalizálás, mint folyamat, az online marketing azon területe, amelynek célja, hogy egy weboldal a Google találati listáján egy adott kulcsszóra lehetőleg minél előkelőbb helyen szerepeljen.

Találkozhatsz még a SEO, azaz Search Engine Optimization kifejezéssel is, amely a szakirodalomban ugyanezt a fogalmat jelenti, így ebben a cikkben én is vegyesen fogom használni ezt a két kifejezést.

Először is javaslom, hogy bontsuk szét a fenti definíciót apróbb részletekre, mert vélhetően már most is több, bővebb kifejtésre szoruló fogalommal találkoztál. De ne aggódj, néhány perc olvasást követően garantáltan kikristályosodik a kép, illetve azt is megismerheted, hogyan és miért segíti ez a terület az online marketinged hatékonyságát.

Kezdjük tehát Ádámtól és Évától, azaz a Google-től és az ő találati listájától, amire a szakirodalomban SERP-ként fogunk hivatkozni, ami az angol Search Engine Result Page-ből ered. Már most megjegyzem, hogy mivel az online marketing nyelve az angol, több ilyen szakkifejezéssel és rövidítéssel is találkozni fogsz a tanulási folyamatod során, de ne aggódj, mert valamennyihez részletes magyarázatot is fogsz kapni tőlem.

Amennyiben megfigyeled saját böngészési szokásaidat, minden bizonnyal Te is a Google keresőjét használod a mindennapok során, kezdve attól, amikor egy jó éttermet keresel a közelben, esetleg egy átfogó cikket olvasnál valamilyen témában, avagy lerobbant az autód az országút közepén, és azonnali segítségként olyan szolgáltatót keresel, aki gyorsan kiment szorult helyzetedből.

A Google mellett persze számos más keresőmotor is létezik a piacon, amelyek célja egységesen az, hogy összegyűjtik a világon fellelhető összes weboldalt annak valamennyi aloldalával együtt, és a felhasználó elé tárják azokat, ha az illető éppen olyan témában keres a weben, amiről az adott oldal is szól. Felmerülhet persze a kérdésed, hogy ha több motor is létezik, miért pont a Google keresőjével kell foglalkoznunk?

Ha megnézed a Statcounter statisztikáit, látni fogod, hogy ahogyan a világon szinte mindenhol, úgy hazánkban is a Google kereső piaci részesedése mindent elsöprő, közel 100%-os eredményt mutat, ami azt jelenti, hogy Magyarországon 100-ból 98-99 keresés a Google felületén történik. Kiemelten fontos tehát, hogy amennyiben potenciális ügyfeled éppen a Te termékedet, szolgáltatásodat keresi, lehetőleg az elsők között jelenjél meg honlapoddal a felhasználó szeme előtt.

De miért is olyan fontos az első helyek megszerzésére törekedned?

Nemzetközi statisztikák szerint a keresések körülbelül 50-60%-át a találati listán (SERP – emlékszel?) szereplő első három weboldal viszi el, ahogyan azt az alábbi grafikonon is láthatod:

A Google találati lista (SERP) és az átkattintási arány kapcsolata

A Google találati lista (SERP) és az átkattintási arány kapcsolata

forrás: smartinsights.com

SEO-s körökben van is erre egy már-már szakállasnak számító vicc, ami azonban kiválóan szemlélteti a keresőoptimalizálásban rejlő erőt:

Két SEO-s kirándulás közben az úton talál egy hullát. Tanácstalanul néznek egymásra.

– Te, Józsi, szerinted hova rejtsük el?

– A Google találati lista második oldalára.

– Hogyhogy?

– Ott úgysem keresi senki.

 Persze nem eszik olyan forrón a kását, és mindez nem azt jelenti, hogy ha saját kulcsszavaidra keresve nem találod magad az első oldal tetején, bezárhatod a boltot, de az tény, hogy sokkal kevesebb potenciális ügyfélre számíthatsz, ha nem vagy jól látható potenciális ügyfeleid előtt, amikor azok éppen a Te témádban keresnek.

 

A SEO és a kulcsszavak

Apropó kulcsszó: ez egy másik fogalom, amivel meg kell ismerkedned. Az online marketingben kulcsszónak nevezzük a felhasználók által a Google keresőbe írt kifejezést, függetlenül attól, hogy az egy vagy több konkrét szóból áll. Mindezek értelmében a „hitel” és a „szabadfelhasználású jelzálog hitel kalkulátor” is egy-egy kulcsszónak számítanak.

Jó is, ha már most megjegyzed az egyik legfontosabb, kulcsszavakhoz kapcsolódó SEO alapelvet:

 

A weboldalak minden aloldalát egy-egy kulcsszóra optimalizáljuk.

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A fenti hiteles példánál maradva: amennyiben hitelközvetítéssel foglalkozol, nyilván az a célod, hogy hosszú távon minél jobb pozícióban jelenjen meg weboldalad a Google keresőjében (lehetőleg az első oldal tetején), amennyiben valaki erre a kifejezésre keres. Ez lesz a weboldalad fő témája, amit kommunikálsz magadról.

Ezeken felül természetesen lesznek szolgáltatásaid is, úgy mint például lakáshitel, babaváró hitel, vagy személyi kölcsön ügyintézés. Amennyiben tehát azt szeretnéd, hogy az oldalad jól rangsoroljon „babaváró hitel ügyintézés” kifejezésre, azzal már nem a főoldaladdal, hanem egy, a témáról szóló aloldallal fogsz tudni jól szerepelni.

 

A SEO és a keresési szándék

 

Itt jön képbe egy másik SEO alapelv, mégpedig a felhasználói keresési szándék.

Nagyon gyakori eset az ügyfeleim körében is, amikor megkeresnek, hogy nem értik, miért csak a 100. találat környékén szerepelnek aloldalaikkal, hiszen ők is tanultak korábban keresőoptimalizálást, és mindent úgy állítottak be, ahogyan arról ebben a cikkben is olvashatsz a későbbiekben.

Ne feledd: a Google az egyik legkiválóbb piackutató eszköz, hiszen egy-egy kulcsszóra keresve mindig pontosan láthatod, milyen típusú tartalmat keresnek az azt beíró felhasználók. A Google ugyanis, mint a Nagy Testvér, részletesen megfigyeli a felhasználók weboldalakon töltött viselkedését, és azokat a honlapokat fogja az első találatok között rangsorolni, amelyeken a böngészők a lehető legjobb felhasználói élményt (UX, mint User Experience – lám, még egy angol szakkifejezés) kapják.

De hadd szemléltessem Neked ezt egy konkrét példán keresztül, amit Te magad is ellenőrizhetsz!

Tegyük fel, hogy Magyarország legnagyobb szakértője vagy LED TV témában, és úgy döntesz, hogy készítesz erről egy többezer szavas cikket, amit „led tv” kulcsszóra optimalizálsz annak reményében, hogy ezentúl mindenki a Te oldaladat fogja megtalálni, és mivel írásodban erős bizalmat és szakértői státuszt építettél ki, valamennyi potenciális ügyfél nálad fog majd vásárolni.

(Az optimalizálás részeivel még foglalkozunk később ebben a cikkben.)

Elkészül a Nagy Mű, lelkesen beaktiválod az oldalt, majd vársz heteket, hónapokat, de az eredmények csak nem akarnak jönni…

A magyarázat borzasztóan egyszerű: nem egyezik az oldalad tartalma a felhasználói keresési szándékkal!

Most szeretném, ha rákeresnél a „led tv” kulcsszóra a Google keresőjében. A lista tetején lévő találatokat nyugodtan hagyd figyelmen kívül: ezek olyan hirdetések, amelyekért fizettek a honlap tulajdonosai, hogy a lehető legjobb pozícióban jelenjenek meg.

A titok azonban a fizetett hirdetések alatti organikus keresési találatok vizsgálatában rejlik. Megnyitva a top 10 találatot ugyanis azt fogod látni, hogy kizárólag webáruházak kategória oldalai jelennek meg erre a kifejezésre.

Ezzel szemben, ha a kulcsszavad kiegészül a teszt szóval – tehát „led tv teszt”-re keresel -, már nem kategória- és termékoldalakkal, hanem blogcikkekel fogsz a találati listában találkozni.

Mindez azt jelenti, hogy egy-egy aloldalad beoptimalizálásánál nagyon nem mindegy, hogy azt a felhasználói szándék szerint alakítod, avagy forradalmasító tervekkel akarsz szemben úszni az árral, mert a rossz hírem az, hogy utóbbi esetben semmiképpen nem leszel sikeres.

Kisebb-nagyobb rutint szerezve Te magad is könnyedén azonosíthatod a felhasználói keresési szándékot egy-egy kulcsszó esetében, azonban egy hozzáértő SEO szakembernek ez már rutin feladat, még akkor is, ha komplexebb a döntés: ez a fenti példa ugyanis még az egyszerűbbek közé tartozott.

Nem mindegy tehát az sem, hogy hosszú, írásos anyag esetén egy általánosabb edukációs tartalmat, vagy éppen egy értékesítési oldalt próbálsz rangsoroltatni adott keresési kifejezésre.

Kiváló példa erre a „seo szakember” kulcsszó. A koronavírus járványt megelőzően ugyanis erre keresve elsősorban blogcikkek rangsoroltak az első helyeken, mára azonban inkább konkrét szakemberek bemutatkozó oldalait találod a lista élén. A magyarázat erre az, hogy a pandémia hatására egyszerre rengetegen jelentek meg az online térben, akiknek mind segítségre volt szükségük digitális jelenlétük felfuttatásában, melyhez specialistát szerettek volna találni. Ez is bizonyíték arra, hogy a felhasználói keresési szándék idővel cserélődhet is a piaci helyzet változásából adódóan, így akár egy korábban jól rangosorolt aloldalad is komoly helyezésromlást érhet el, amennyiben nem követi le a keresési trendeket.

 

Miért éri meg a SEO-val foglalkozni?

A cikknek eddig a részéig eljutva bizonyára benned is tudatosult, hogy a keresőoptimalizálás elengedhetetlen, amennyiben sikeres online marketing jelenlétet szeretnél kiépíteni vállalkozásod számára (de ezt a „poént” már az első bekezdésben is lelőttem).

Arról azonban még nem beszéltünk, hogy az organikus (természetes) forgalom, amit egy jól keresőoptimalizált honlap biztosíthat számodra, az egyik legjobb minőségű, ami csak érkezhet hozzád, vagyis ők lesznek azok, akik a legtöbb minőségi időt töltik az oldaladon és az egyik legnagyobb arányban teljesítik az általad kitűzött konverziós célokat.

Az online marketingben a konverzió célteljesülést jelent, ami lehet bármilyen olyan tevékenység, ami konkrét (üzleti) eredményt hoz számodra. Mindezek értelmében a vásárlás mellett egy kosárba rakás (webshop esetén), egy ajánlatkérés, vagy egy feliratkozás is lehet releváns konverziós célod.

Mindig az lebegjen tehát a szemed előtt, hogy ha több szolgáltatásod is van, akkor próbálj meg minél több, hozzá kapcsolódó kulcsszóra a lehető legjobb pozícióban rangsorolni, mert így nagyobb eséllyel számíthatsz stabil, ingyenes, és kiszámítható forgalomra a Google keresőből.

 

A SEO részterületei

Most már tudod, hogy a keresőoptimalizálás jelenti majd egy sziklaszilárd online marketing tevékenység alapját, a kérdés csak az, milyen szempontokat figyel a Google, amikor megítéli egy-egy weboldal sikerességét?

Ebben a részben tehát gyakorlatibb vizekre evezünk, és megnézzük, mik a SEO-nak azon nagy részterületei, amelyeken dolgozva Te is sokat javíthatsz honlapod teljesítményén.

A szakirodalmak általában 3 nagy területet különböztetnek meg, én azonban szeretek erre 3+1-ként hivatkozni, lássuk is, melyek ezek:

 

1. Technikai SEO: A legfontosabb, hogy legyen egy stabil, gyors, könnyen bejárható (navigálható), mobilbarát weboldalad, ami magas felhasználói élményt (UX) nyújt látogatóid számára. Ez, ahogyan a nevében is benne van, erősen technikai rész, és közel sem biztos, hogy vállalkozóként vagy online marketingesként, akár később SEO szakemberként valamennyi ehhez kapcsolódó beállítást Te magad fogsz tudni elvégezni, így előfordulhat, hogy webmester segítségére lesz majd szükséged.

2. On-page SEO / On-site SEO / Belső keresőoptimalizálás: A stabil alapokon nyugvó honlapot követő második pillért az oldal tartalmi optimalizáltsága jelenti, és biztosan állíthatom, hogy Te is ezen fogsz majd a legtöbbet dolgozni. Emlékszel az egy aloldal = egy kulcsszó SEO alapvetésre? Ebben a részben fogod tehát kialakítani úgy a termék és/vagy szolgáltatás aloldalaidat, hogy mindegyik oldalt csak egy kulcsszóra próbálsz rangsoroltatni. Ne aggódj, a későbbiekben ennél sokkal részletesebben is megnézzük, milyen elemekre kell majd figyelned!

3. Off-page SEO / Off-site SEO / Külső keresőoptimalizálás: Mostanra tartunk ott, hogy weboldalad nem csak stabilan működik, hanem azon kiváló tartalmakat is helyeztél el, amelyek edukálják és cselekvésre (például vásárlásra) ösztönzik látogatóidat. De vajon rajtad kívül mások is ugyanezt gondolják weboldalad teljesítményéről? Itt jön majd képbe tehát a linképítés technikája, ahol a célunk az lesz, hogy befolyásoljuk a weboldalunkra mutató linkek minőségét és mennyiségét. Tesszük mindezt azért, mert Google elsősorban azokat a tartalmakat fogja jó pozíciókban rangsorolni, amelyek organikusan is terjednek az online térben, azaz más oldalak linkkel hivatkoznak rájuk, kiváló tartalmuknak köszönhetően. Fontosnak tartom azonban kiemelni, hogy amíg az előző két pont nem teljesült, addig teljesen felesleges linképítésben gondolkodnod, hiszen egy erős oldalról származó, rád hivatkozó link is kizárólag akkor fogja a legjobb hatást produkálni, ha az oldalad egyébként mind technikailag mind tartalmilag is közel kifogástalan.

+1. Local SEO / Helyi keresőoptimalizálás: Ahogyan arról írtam is korábban, a szakirodalom általában nem tárgyalja külön ezt a területet, vagy ha tárgyalja is, akkor a 2. pontban olvasott on-page SEO elemeként. Mégis én úgy gondolom, fontos, hogy önállóan is nézzük meg a lokális keresőoptimalizálásban rejlő lehetőségeket, hiszen, mint azt látni fogod, kissé más logikával szükséges kezelni egy olyan oldalt, amellyel a helyi lakosságot szeretnéd megcélozni. Például, ha Neked egy éttermed van Budán a II. kerületben, akkor hiába próbálod meg tökéletesen beoptimalizálni annak főoldalát a „[brand név] étterem Budapest” kulcsszóra, egy XV. kerületi, csak az „étterem”-re kereső egyén jó eséllyel nem is fog a neveddel találkozni, helyette a SERP a hozzá legközelebb eső alternatívákat fogja a térképes találaton listáztatni.

Étterem kereső

Természetesen, ha ugyanez az illető a brand nevedre keres, akkor vélhetően meg is fog találni, viszont általánosabb keresésnél (fő kulcsszó + lokáció) a Google a helyi találatokat fogja előnyben részesíteni. Próbáld csak ki ezt a keresést bármilyen olyan szolgáltatásra, amelyek igénybevételéhez a személyes jelenléted lesz szükséges (pl. fodrászat, szépségszalon, virágbolt, autószerelő).

Most, hogy már megismerkedtél az alapokkal, nézzünk rá mindegyik területre sokkal részletesebben!

 

Technikai SEO

Általában a technikai SEO a leginkább „nemszeretem” terület egy SEO projekt során, hiszen, ahogyan azt fentebb is olvashattad, általában ez az a rész, amelynek optimalizálásához vélhetően webfejlesztő segítségére is szükséged lesz.

Ha definíciószerűen akarjuk megfogalmazni, akkor a technikai SEO a keresőoptimalizálás azon egysége, amely a weboldal keresőmotorok általi elérhetőségét, indexálhatóságát és értelmezhetőségét szolgáltatja. Fontos tudnod, hogy napjainkra ez a rész kiemelt fontosságúvá vált, így például a Google elsődlegesen az oldalak mobilra optimalizált verzióját próbálja feltérképezni és indexálni (saját adatbázisába tenni). Mindez azt jelenti, hogy ha technikailag nincsen rendben az oldalad, akkor írhatsz bármilyen kiváló minőségű tartalmat, vagy szerezhetsz prémium backlinkeket, nem fogsz tudni jól szerepelni a keresőben. Ez az egymásra építkezés egyébként mindhárom pontra igaz lesz.

Na de nézzük is meg konkrétan, hogy milyen elemeket vizsgálj, amikor weboldalad technikai SEO-ját végzed!

 

Indexálható/feltérképezhető az oldal?

Sajnos futottam már bele én is olyan esetbe, hogy egy, alapvetően gyors, minőségi weboldalnál azt vettem észre, hogy egyáltalán nem kap látogatókat a keresőből, mindez egy ténylegesen banális, apró, de annál súlyosabb hibából adódóan. Főként különböző tartalomkezelő (CMS) rendszereknél, mint például a WordPress weboldalaknál gyakori eset, hogy az oldal fejlesztését követően történő élesítés során a weboldal készítője továbbra is kitiltja a keresőmotorokat a honlapról (ami egyébként a fejlesztés fázisában teljesen elfogadott és helyénvaló). Ez lesz a Google felé is kommunikált noindex címke, amelynek meglétét például Chrome böngészőben a Ctrl + U billentyűkombinációval ellenőrizheted honlapodon. A forráskódot ilyen módon elérve a Ctrl + F kombinációval keress rá erre a kifejezésre, hogy vajon megtalálható-e az oldaladban?

Noindex tag a forráskódban

Ha már kész és üzemelő weboldalad főoldalában találsz ilyen elemet, akkor azt sürgősen javaslom eltávolíttatni, hiszen vélhetően így a teljes weboldalad tiltva van a Google keresőből, de persze ez a címke nem feltétlenül globális, lehet, hogy csak egy adott aloldaladra vonatkozik.

Hogy a legteljesebb képet kapjad ezen a területen, ez utóbbit egyébként könnyen leellenőrizheted, ha a keresőbe ezt a parancsot írod:

site:domain.hu

A domain.hu helyére értelemszerűen a saját domain nevedet helyettesítsd be a site: keresési operátorba. Ezzel azt mondod a Google felé, hogy csak a weboldaladat, és a hozzá tartozó olyan aloldalakat szeretnéd megjeleníteni, amelyek indexálva vannak, azaz szerepelnek a Google saját adatbázisában is.

wpsprint.hu lekérés keresési operátorral

Ha a fenti képen lévőhöz hasonló állapotot látsz, és olyan aloldalaid jelennek meg, amiket valóban rangsoroltatni szeretnél, akkor vélhetően nincs problémád ezen a területen.

Fontos tudnod azonban, hogy lehet annak értelme, hogy bizonyos oldalaidat mégsem szeretnéd rangsoroltatni a keresőben, ezeket pedig ebben az esetben utólagosan kell kitiltanod onnan.

Még mielőtt továbbmegyünk a témában, jó, ha megjegyzed az alábbi újabb SEO alapelvet: Ökölszabályként elmondható, hogy csak olyan aloldalakat rangsoroltassunk, amelyeket konkrét kulcsszóval szeretnénk célozni, és legalább 300 szóval rendelkeznek.

A hiteles példához visszatérve a „lakáshitel ügyintézés” kulcsszóra optimalizált aloldaladon vélhetően nem lesz problémás ilyen hosszúságú tartalmat megírnod, viszont általában minden weboldalon problémásak a kapcsolati oldalak kialakításai, ahol csak egy „lépj velem kapcsolatba” cselekvésre ösztönző szöveg és egy űrlap szerepel, bővebb szöveges tartalom nélkül. Az ilyen oldalakat mindenképpen érdemes kizárni a keresőből, hogy a Google ne indexálja feleslegesen, hiszen a keresőmotor az oldal teljes minőségét az alapján állapítja meg, hogy annak milyen aloldalai szerepelnek a saját adatbázisában. Egy egyszerű noindex címkével pedig könnyedén tudjuk a keresők felé kommunikálni, ha egy adott aloldalt nem szeretnénk az adatbázisban szerepeltetni.

Jegyezd meg tehát, hogy ha egy adott aloldalt nem kívánsz semmilyen kulcsszóra sem rangsoroltatni, avagy nem tudod legalább 300 szóra felfejleszteni, jobb, ha noindex címkét teszel rá, mint azt láthatod például az én kapcsolati aloldalamban a Ctrl + U alatti forráskód vizsgálatánál.

Hogy még jobban megértsd az indexálhatóság lényegét, nézzünk egy másik konkrét példát!

Tegyük fel, hogy valamilyen tanácsadással foglalkozó weboldalt üzemeltetsz, amelyen van egy aloldalad a szolgáltatásod részletgazdag leírásával, az alján pedig egy űrlap, amelyet kitöltve léphetnek Veled kapcsolatba a potenciális ügyfeleid.

Hogy a korábban már említett, és jelen esetben megvalósuló konverziót (kapcsolatfelvételt) megfelelően tudd mérni, ilyenkor a látogatók jó esetben egy „domain.hu/sikeres-kapcsolatfelvetel” köszönőoldalra jutnak majd, ami ugyancsak egy önálló aloldaladként szerepel a honlapon.

Ha belegondolsz, ezen az aloldaladon nincsen semmi olyan információ, ami hasznos lehet a témádban kereső felhasználók számára, hiszen csak azokat tájékoztatod rajta a későbbi megkeresésről, akik már felvették Veled a kapcsolatot. Érdemes tehát ezt az oldalt is kizárnod a Google indexéből.

Webáruházas példát is hozva, az e-kereskedelmi oldalaknál, a fenti logika mentén teljesen felesleges például a „webaruhazam.hu/kosar” aloldal indexálása, hiszen ez csak a vásárlóid számára lesz érdekes tartalom, de nekik is csak akkor, ha abban már szerepelnek megvásárolni kívánt termékek is.

Ne feledd tehát, hogy a Google a teljes oldalad minőségét az egyes indexált aloldalaid minősége alapján fogja megítélni, így ha egy kiváló minőségű tartalmad mellé jut száz gyenge minőségű oldal, akkor az az egy sem fog tudni jól szerepelni! Ha pedig jó minőségűek a tartalmaid, ne rejtsd el a Google szeme elől! Ellenőrizd a korábban ismertetett site: keresési operátorral a honlapodról letárolt tartalmakat, illetve, WordPress weboldal esetén, a már elkészült weboldaladból ne felejtsd el kivenni a pipát a weboldal tiltásánál, miután elkészültél a fejlesztéssel és éles maga az oldal is:

WordPress indexálás engedélyezés

Az indexálhatóság mellett fontos, hogy a weboldalad egyben feltérképezhető is legyen, melynek kapcsán a fő kérdés, hogy egyáltalán megengedjük-e a Google és más keresőmotornak azt, hogy „megjelenjen” az oldalunkon.

Erre szolgál az a bizonyos robots.txt fájl, ami a legtöbb weboldalon megtalálható, és amit az esetek többségében a domained után beírva érsz el:

domain.hu/robots.txt

Ebben a kis fájlban instrukciókat adhatsz akár a Google, akár más keresőrobotok számára, hogy mely aloldalaidra engeded be őket. Példának okáért nézd meg az online marketing kivitelezéssel foglalkozó wpsprint.hu oldalam robots.txt tartalmát (https://wpsprint.hu/robots.txt), amelyben az alábbiakat olvashatod:

 

User-agent: *
Disallow:

Disallow: /wp-content/uploads/wpo-plugins-tables-list.json

Sitemap: https://wpsprint.hu/sitemap_index.xml

A robots.txt tartalmába részletesen nem mennék bele, kezdő szinten bőven elég, ha tudod, hogy ez létezik, és a tartalomkezelő rendszerek, mint például a WordPress saját maga generálja le annak tartalmát, amit természetesen később, haladóbb szinten Te magad is módosíthatsz.

Az alap tartalom, amit fentebb is láthatsz, azt jelenti, hogy az összes robotnak (User-agent: *) megtiltjuk a /wp-content alatti tartalom feltérképezését, ami, ha belegondolsz, teljesen logikus, hiszen nem szeretnénk, hogy weboldalunk admin hátterébe rajtunk kívül bárki is belelásson.

Végül fontos, hogy lásd az indexálás és feltérképezés közötti különbséget, amiről eddig olvashattál. A feltérképezhetőséget tehát a robots.txt biztosítja, azonban ez az eszköz nem arra szolgál, hogy távol tartsa a Google-t a weboldaladtól, vagy annak aloldalaitól. Ez az eszköz a noindex címke lesz.

Kezdők ugyanis gyakran keverik a két eszközt, és belefutnak olyan hibába, hogy egy már indexált oldalra robots.txt-ben disallow parancsot küldenek, mellyel azt érik el, hogy a Google nem fogja többet azt az oldalt látogatni, hiszen teljesen blokkoltam annak elérését. A robots.txt-ben elhelyezett disallow parancs ugyanis megtiltja, hogy a robotok bejárják az adott oldalt, így az indexált állapot továbbra is fennmarad ennél az aloldalnál.

 

Van-e az oldalhoz Search Console összekötés?

A megfelelő keresőoptimalizálás alapvető eszköze egy Google Search Console fiók megléte és honlapoddal való összekötése. Ez az eszköz ugyanis pontos képet ad arról, hogy weboldalad konkrétan milyen kulcsszavakra, hányszor és milyen SERP pozícióban jelent meg, ez által tálcán kínálja eléd azokat a statisztikákat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek lesznek az on-page SEO fejlesztéséhez.

Amennyiben tehát nincsen még ilyen eszközöd, javaslom, hogy még ma regisztrálj egy fiókot magadnak, hiszen visszamenőlegesen a saját statisztikáidat nem fogod látni (nem is beszélve arról, hogy egy SEO-projekt esetén egy szakember az elsők között fog ehhez hozzáférést kérni tőled), ezért jobb, ha mielőbb megtörténik az összeköttetés.

 

Optimalizálható-e honlapod sebessége?

Korunk digitalizált világában könnyen hozzászoktunk ahhoz, hogy kattintást követően azonnal olvashatjuk a honlapok tartalmát, ezért nem teheted meg Te sem, hogy figyelmen kívül hagyod weboldalad sebességét! Jó, ha tudod, hogy egy átlagos felhasználó maximum 2-3 másodpercet vár, és ha ez idő alatt nem töltődik be a tartalmad, kilép az oldalról. Ez egyébként is bosszantó, de gondolj bele, ha még fizetett, PPC hirdetéseket is futtatsz saját témádra, ez különösen fájó pont lehet főleg olyan esetekben, ahol egy kattintás eléri vagy akár meg is haladja az ezer Forintos határt (PPC-sként nem egy ilyen ügyféllel dolgozom én is együtt).

A legtöbb problémát általában a weboldalra feltöltött képek mérete, szerver (php) vagy kliens (javascript) oldali hibák okozzák, torzítva ezzel a felhasználói élményt.

Saját oldalad gyorsaságát könnyen és gyorsan kielemezheted a Google Page Speed Insights eszközével az alábbi linkre kattintva:

 

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

 

A kapott eredményeket úgy gondolom, mindenképpen webmesterrel érdemes kiértékelned, hiszen vélhetően ő fogja tudni a legnagyobb segítséget nyújtani számodra az adatok értelmezésében és az esetleges hibák kijavításában.

 

Reszponzív (mobilbarát)-e az oldalad?

A cikk korábbi részében olvashattál arról, hogy a Google ma már egy új weboldal indexálása esetén először annak mobil verzióját vizsgálja, és ha az nem létezik, vagy az asztalinál jóval gyengébb minőségű, akkor bizony jelentős hátránnyal indulsz a rangsorolás terén.

Azt, hogy oldalad mennyire mobilbarát, az alábbi linken tudod tesztelni:

 

https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly

 

A kiértékeléshez itt is webmester segítségére lehet szükséged, bátran konzultálj vele az esetleges hibák javítása kapcsán.

 

Vannak-e 404-es (“törött”) oldalaid? Azokat indexeli-e a Google?

Ha egy olyan aloldaladat próbálják meg az ügyfeleid felkeresni, amely már nem létezik, úgy 404-es hibába futhatnak bele, ami sok kellemetlenséggel járhat számodra:

– Nem találják meg az általuk keresett terméket/szolgáltatást, így bevételtől/potenciális ügyféltől esel el.

– Ha korábban mutatott külső link erre az aloldaladra, akkor a linkelő oldaltól kapott linkerő semmissé válik.

– Végül pedig egy 404-es oldal növeli a gyenge minőségű aloldalak számát, gyengítve ez által a honlap összteljesítményét.

A törött linkek vizsgálatához valamilyen professzionális SEO szoftvert javaslok (pl. Website Auditor, Screaming Frog), de ingyenes megoldásként itt is használhatod a korábban megismert site: keresési operátort, amely a domained alatti, Google indexben szereplő aloldalaidat összesíti.

Bármelyik módszerrel is keresel, amennyiben találsz ilyen url-eket, érdemes minden 404-es oldalt egy ahhoz tartalmilag hasonló, másik aloldaladra irányítani 301-es átirányítással, azaz például

– megszűnt cikket a cikkhez tartozó kategóriára,

– vagy megszűnt webshop terméket egy helyettesítő termékre (amennyiben a régit már nem keresik és nem is lesz a jövőben sem kapható).

Jó hír, hogy ezzel ki is végeztük a technikai SEO kapcsán felmerülő legfontosabb alapvető tudnivalókat! Evezzünk most sokkal izgalmasabb vizekre, és nézzük meg az on-page SEO részterületeit a gyakorlatban is!

 

 

On-page SEO a gyakorlatban

 

Ebben a részben már olyan feladatokról fogsz olvasni, amelyek kivitelezésére akár saját magad is képes leszel, persze attól függően, milyen honlap- vagy webáruház motorral dolgozol. Ha esetleg valamelyik beállítást nem találod saját admin felületeden, mindenképpen kérdezz rá saját webfejlesztődnél, hogyan tudod módosítani a jelen útmutatóban tárgyalt beállításokat. A jó hír, hogy tartalomkezelő rendszereknél (pl. WordPress, Wix, Joomla, Drupal), illetve bérelhető, „dobozos” webáruház motoroknál (pl. Shoprenter, Unas, WooCommerce, Shopify) egészen biztosan módosíthatod az on-page elemeket, mégpedig fejlesztő segítsége nélkül.

Fontos, hogy most nem térek ki a konkrét rendszerek beállításaira, hiszen az elsődleges célom nem a technikai tudás, hanem olyan általános ismeretek átadása, amelyek birtokában magabiztosan kezelheted bármelyik rendszert, pontosan tudva, hogy melyik módosításra miért van szükséged, és az konkrétan milyen változást eredményez nálad. Vágjunk is bele a belső keresőoptimalizálás során optimalizálható elemekbe!

 

Meta title és meta description

A cikk korábbi részében már megismerkedtél a weboldalad forráskódjával (Ctrl + U – emlékszel?), ahol vizsgáltuk a noindex tag meglétét/hiányát. A rangsorolási faktorként működő meta title, illetve az átkattintási arányt növelő (de nem rangsorolási faktor!) meta description részeket is itt fogod megtalálni:

wpsprint.hu meta adatok

Ezeket az elemeket nem feltétlenül látod majd a saját weboldaladon, éppen ezért vizsgáltuk a forráskódban szereplő információt.

A meta adatok konkrétan a SERP-en jelennek meg, tehát például a fenti forráskód a Google keresőben így látszik, amennyiben saját márkanevemre keresek rá:

wpspint.hu serp meta adatok

Bár ezek az adatok megegyeznek a forráskódban lévő információval, azonban korántsem biztos, hogy összehasonlítva saját honlapod meta adatait a SERP-ben lévő adatokkal, ugyanazt az eredményt fogod kapni.

Példának okáért, ha a saját nevemre keresek rá a keresőben, akkor ugyanúgy a főoldalt megjelenítve már a nevem szerepel a meta title részben:

wpspint.hu serp meta adatok saját névre

Mégis, hogyan lehetséges ez?

A magyarázat az, hogy a Google a lehető legjobb felhasználói élményt szeretné a keresőknek nyújtani, hiszen profitorientált cégként az az érdekük, hogy minél tökéletesebb találati listát prezentáljanak adott kulcsszóra, és ha én, mint felhasználó elégedett vagyok az eredménnyel (tehát megkapom az információt, amit keresek), akkor a jövőben is a Google keresőt fogom használni. Ez pedig a Google-nek óriási profitot jelent: egyrészt fizetünk saját tevékenységünkkel (ne legyen kétséged afelől, hogy a keresőóriás mindent tud rólunk), ami rendkívül értékes információbázis a Google számára, mindemellett pedig óriási bevétele származik a fizetett hirdetésekre való kattintásokból is.

Fentiek alapján a „Schaffer Gábor”, mint meta title elem sokkal relevánsabb a keresési szándékra adott válaszként, mint a „Teljes körű online marketing kivitelezés”, hiszen a felhasználó konkrétan az én személyemet kereste.

Fontos tehát megjegyezned, hogy a meta elemeket hiába állítod be tökéletesen, a Google a felhasználói keresési szándékhoz igazíthatja azt, és olyan már szövegelemeket emelhet be ide a weboldaladról, amelyek jobban illeszkednek a felhasználó által beírt kulcsszóhoz. Mindazonáltal törekedned kell arra, hogy ezek az elemek minden olyan aloldaladon egyedileg legyenek kitöltve, amelyeket szeretnél megjeleníteni a Google keresőben is. A kitöltés weboldalad admin felületén történik, WordPress oldal esetében például tudom Neked ajánlani a Yoast vagy Rank Math bővítményeket, amelyekkel könnyen beállíthatod ezeket a részeket.

De mégis, milyen szempontokat vegyél figyelembe az optimalizálás során?

Ahogyan azt írtam, a meta title rangsorolási tényező, magyarán, amit ide írsz, erősen befolyásolja, hogy megjelensz-e adott kulcsszóra a SERP eredményei között, és ha igen, melyik pozícióban.

Fontos tehát, hogy a megcélzott kulcsszavadat lehetőleg minél előrébb szerepeltesd a title részben. A fenti képen látható módon az én kulcsszavam erre az oldalra az „online marketing kivitelezés”, így ez, bár nem a title legelején, de megjelenik ebben a részben.

Jól jegyezd meg tehát, hogy a title ideális felépítése a következő:

 

fő kulcsszavad – márkaneved/weboldalad

 

Ezt természetesen minden egyedi aloldaladra be kell állítanod, tehát az én esetemben az alábbi title adatok mind jónak számítanak:

Google Ads kampánykezelés – wpsprint.hu
Facebook kampánykezelés – WP Sprint
Céges weboldal készítés – Schaffer Gábor – wpsprint.hu

Ügyelj azonban arra, hogy a márkanevedet következetesen, csak egyféle módon használd, és ez a végződés legyen egyfajta sablon minden egyes aloldaladon. A kulcsszó szerepeltetése pedig legyen természetes, ne feltétlenül csak és kizárólag a kifejezést magát jelenítsd meg ebben a részben. Szintén fontos, hogy az ideális title hosszúsága ne legyen több 50-60 karakternél, máskülönben a Google le fogja vágni a végét a találati lista oldalán.

A title elemmel ellentétben a meta description nem rangsorolási faktor, azonban annak megfelelő kitöltése esetén nagymértékben tudod növelni weboldalad átkattintási arányát. Ideális esetben 50-160 karakter közötti szöveget írjál ebbe a részbe, és azért szerepeltesd egyszer a fő kulcsszavadat, amire rangsorolódni szeretnél. Ez segít tájékozódni a felhasználónak, és az online marketingben ismert és azonosított „csőlátó keresők” is könnyebben észreveszik az oldaladat, hiszen a Google félkövérrel emeli ki ebben a részben a felhasználó által keresett kulcsszót, ahogyan azt az alábbi képen is láthatod:

online marketing kivitelezés - serp

Végül pedig fontos, hogy csak úgy, mint a title rész, a description is teljesen egyedi legyen minden egyes rangsoroltatni kívánt aloldaladon!

 

„Beszédes” URL-ek

Bár ennek az elemnek a mai SEO ismeretek alapján kisebb a jelentősége a rangsorolást illetően, mégis, jobb, ha tiszta url-struktúrát használsz, és linkjeid rövidek, valamint tartalmazzák a fő kulcsszavadat. A WordPress például alapbeállításként nem ezt preferálja, hanem ID-kkal látja el az aloldalakat, amiből születnek a domain.hu/cikk-cime helyetti domain.hu/?p=69 és hasonló url-ek. Mit gondolsz, melyik bizalomkeltőbb, és melyikből tudja mind a Google, mind a felhasználó azonnal kiolvasni annak tartalmát? A kérdés persze költői… 🙂

Ha megnézed, ez az oldal, amit éppen olvasol a /keresooptimalizalas url-en érhető el, illetve a bemutatkozó aloldalam sem a /rolam, hanem a /schaffer-gabor-seo-szakerto url cím alatt található meg. Törekedj mindig a „beszédes” url-ek alkalmazására, hiszen a „rólam” semmilyen kulcsszóra nem rangsorol, ellenben az általam megadottal nagyobb eséllyel találnak meg a nevemre vagy a SEO szakértőre keresők. Ezzel együtt, ha már meglévő oldaladon nem ilyen formában alakítottad ki az url-eket, semmiképpen sem javaslom utólagos megváltoztatásukat, mert ezzel rendkívül nagy károkat is okozhatsz weboldalad számára. 

Az url-ek kapcsán fontos továbbá, hogy lehetőleg titkosított, https:// protokollt használj, ami egyrészt védi honlaplátogatóidat az adathalászokkal szemben, illetve amellett, hogy sokkal nagyobb bizalmat kelt, ma már rangsorolási előnyt is élveznek az ilyen oldalak. Ha pedig webáruházad van, illetve bármit online lehet megvásárolni nálad, akkor egyenesen kötelező a https protokoll megléte – ezt nem én írom, hanem például a bankkártyás fizetést szolgáltató partnered fogja megkövetelni Tőled.

 

Címsorok

Kiemelten fontos, és rangsorolást befolyásoló elem minden aloldaladon legalább és maximum egy (!) darab H1-es html címsor megléte, amely lehetőleg ragozatlan formában szintén tartalmazza a fő kulcsszavadat! Ma már elviekben elfogadott több H1 címsor is az oldalban (értsd ez alatt: nem bünteti a Google), viszont a tapasztalataim alapján azok az oldalak tudnak a legjobban szerepelni a keresőben, amelyek erre is kiemelt figyelmet fordítanak.

Ha asztali gépről olvasod ezt az oldalt, az F12 billentyű lenyomásával megnézheted, hogy a forráskódomban az oldal tetején lévő „Keresőoptimalizálás A-tól Z-ig: Google SEO alapok” szerepel H1 címsorként:

h1 címsor - seomania.hu

Itt is fontos lesz, amiről korábban is írtam, miszerint elsősorban nem a keresőnek, hanem a felhasználóknak írjunk, ezért bátran használjunk a ragozatlan kulcsszó mellett más szavakat is ebben a részben, ahogyan én is tettem a fenti példa alapján.

A H1-es címsoron felül strukturáljuk a szövegünket további html címsorokkal, amelyek egészen H1-től H6-ig terjednek. Ha megnézed ezt a tartalmat a fenti, F12-es elemzési módszerrel, szintén látni fogod, hogy az egyes fejezetcímeket én is ilyen formában szerepeltettem, könnyítve ez által a tartalom értelmezését mind a robotok, mind a felhasználók számára.

Ökölszabályként elmondható, hogy az egyetlen H1 címsor mellett használjunk több H2-H3 címsorokat a fő tartalmi egységben, H4-H5-ös címsorokat esetleg az oldalsávban, illetve a H5 a H6-tal együtt használható a láblécben is. Ezt persze nem kötelező betartanod, így ha Te még ennél a cikknél is hosszabb, részletesebb és átfogóbb tartalmat készítenél, előfordulhat, hogy hatos mélységig strukturálnád azt, azonban az esetek többségében ez már kissé átláthatatlanná teheti a szövegedet.

 

Képek optimalizálása

A technikai SEO kapcsán már olvashattál arról, hogy egy weboldal betöltődését nagymértékben lassíthatják a tömörítetlen méretben feltöltött képek. Ez elsősorban olyan honlapoknál szokott problémát okozni, ahol nagyon fontos a vizualitás, tehát például fotósok, szállodák vagy éttermek „szenvedhetnek” ettől a jelenségtől.

Alapvetés, hogy a fotókat nem szükséges többezer pixeles felbontásban feltölteni, mert bár azok egy galériában kisebb méretben jelennek meg, mégis, a háttérben betöltődnek a honlapot látogató felhasználók számára, jelentősen lassítva ez által a weboldal betöltési sebességét és csökkentve a felhasználói élményt.

Az, hogy konkrétan mekkora méretben érdemes egy képet publikálnod, attól is függ, hogy a weboldalon mekkora méretben tudod azt megjeleníteni. Így például, ha 800px széles blokkban helyeznéd el, nem érdemes ennél nagyobb szélességű változatot feltöltened, mert a teljes méretet nem tudod úgy sem kihasználni.

Ha viszont már ki is választottad a megfelelő méretet, akkor is van még lehetőséged a méret csökkentéséhez (általában a 2-300 kbyte feletti képméret feltöltése már nem javasolt), mindezt pedig veszteségmentes formátumban, például a tinypng.com képoptimalizáló használatával.

Összegezve tehát a feltöltés előtt győződj meg arról, hogy az oldalon használt kép nem nagyobb, mint a maximálisan kihasználható méret (ha kell, csökkentsd a felbontást), illetve szintén, még a feltöltés előtt tallózd be és redukáld le még jobban a képek méretét valamilyen képoptimalizáló segítségével.

Ami még fontos lesz, az a képek neve és alternatív címkéje (alt text).

Kisebb, de annál gyakoribb hiba, hogy a honlaptulajdonosok azzal a névvel töltik fel a képeket, amiket a mobiltelefonjuk, kamerájuk generált számukra. Így születnek a HP04353.jpg szerű elnevezések. Mivel ezeket a Google is ki tudja olvasni, ezért egy megfelelően optimalizált név segítségével a Google képkeresőben is nagy eséllyel jelenhetünk meg a felhasználónak, amennyiben termékünkre vagy szolgáltatásunkra keresnek. Ez leginkább az erősen vizuális témáknál lehet óriási előnyünkre.

babafotózás serp képkereső

Az alt text, mint alternatív címke kitöltéséhez pedig a már jól ismert forráskódban kell módosítást végeznünk, mégpedig a képlinknél az alábbiak szerint:

 

<img src=”kep-beszedes-neve.jpg” alt=”Ide kerül ékezetes, folyó szöveggel a kép tartalma”>

 

Fentiekből láthatod, hogy míg a képnévnél csak az angol ABC betűit, szóköz helyett pedig elválasztó jelet használunk, addig az alt textnél folyó ékezetes szöveggel írjuk le, konkrétan mi látható a képen. Az alt text eredetileg a vakok és gyengén látók számára alkalmazható html elem, amely a kép betöltődésének hiánya esetén “felolvassa” annak tartalmát, de ma már ez fontos SEO elemnek is tekinthető. Ha 1-2 helyen itt is használjuk a fő kulcsszavunkat, akkor megint csak növeltük annak az esélyét, hogy a felhasználó a mi oldalunkat fogja lekattintani a képes találati listáról.

 

Duplikációk, canonical tagek

A nem megfelelően optimalizált képek és a gyenge minőségű tartalmak mellett talán a duplikáció a harmadik leggyakrabban előforduló azonosított probléma a honlapok elemzésekor. Néhány bekezdéssel fentebb, a meta adatok tárgyalásánál már felhívtam a figyelmedet arra, hogy minden oldalon egyedi leírásokat alkalmazunk, nincs ez másképp az oldalak kapcsán sem, azaz minden indexált oldalad egyedi tartalommal kell, hogy rendelkezzen!

De konkrétan miből is származhat egy oldalon duplikáció? A rossz hírem az, hogy ezek létrejötte sokszor automatikusan történik úgy, hogy azzal a honlaptulajdonosok egyáltalán nincsenek is tisztában, viszont jó hír, hogy akár már több száz ilyen létrejött oldalt pillanatok alatt kivehetünk az indexből a korábban már említett Yoast vagy Rank Math bővítmények segítségével, amennyiben WordPress-alapú weboldalt üzemeltetünk.

Tegyük fel, hogy Neked is WordPress-alapú oldalad van, és aktívan blogolsz mondjuk recept témában. Amint elkészül egy új cikked, az elérhetővé válik a domain.hu/recept-neve url-en.

Ha ezt a cikként publikált receptet beilleszted egy új kategóriába, akkor ugyanaz a recept fog megjelenni például a domain.hu/peksutemeny/recept-neve url-en is. Sőt, ha címkét is adsz hozzá, akkor a domain.hu/címke/edesseg/recept-neve url-en már egy harmadik url-en jelenik meg ugyanaz a tartalom.

A kategória és címke oldalak keresőoptimalizálása során fontos lesz számodra, hogy azokat eleve zárd ki a Google indexből, és csak akkor engedd őket feltérképezésre, amennyiben azokat is felfejlesztetted egyedi leírásokkal, illetve egy-egy kategória és címke alá már legalább 10-15 cikked (recepted) is tartozik. Ilyenkor ugyanis a Google szemében sem lesz már ez duplikáció, sőt, ezek értékes tartalommal bíró aloldalaiddá válnak, gyűjtőoldalként funkcionálva.

A duplikáció kapcsán gyakori probléma szokott lenni webáruházaknál a termékváltozatok megjelenítése, vagy akár a termékek valamilyen kritérium alapján (pl. ár, legnépszerűbb, legújabb, stb.) való szűrését követően megjelenő oldalakon a duplikáció kezelése, hiszen a “sima” kategória oldalon elvégre is ugyanazok a termékek szerepelnek, mintha “olcsótól a drágáig” szűréssel jelenítem meg őket, ami szintén problémás lehet, ha nincsen megfelelően lekezelve.

Emellett előfordulhat az is, hogy ugyanaz a termék többféle színben is kapható nálad, és ha ezek a termékváltozatok mind külön-külön url-eken is elérhetőek, az ugyancsak színtiszta duplikációnak számít majd, hiszen lényegében csak egy szó, a szín változik ezeken az url-eken. Ha egy terméked pedig kapható akár 10-15 színben is, az bizony sokszoros duplikációt jelent, és ebben a példában csak egyetlen egy termékedről írtam!

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a Google a weboldaladat az összes aloldal alapján fogja megítélni, így ha van több száz terméked, mindegyik 10-15 duplikációval, az igencsak problémás lehet számodra.

A megoldás, hogy válaszd ki a termékváltozatok közül a legkelendőbbet, és csak azt engedd indexálásra, míg a többi termékváltozó kapja meg a korábbról már ismert noindex címkét.

Ennél egy fokkal elegánsabb, ha a kiválaszott termékváltozat melletti 14 termék kap egy ún. canonical url-t, megjelölve, hogy mely termék „másolatairól” van szó. Technikailag ez így nézne ki a forráskódban:

 

<link rel=”canonical” href=”https://domain.hu/eredeti-termek” />

 

A canonical tehát egy üzenet a Google felé arra vonatkozóan, hogy az az aloldal, amelyikben az benne van, mely eredeti oldalnak a másolata.

Ha biztosra akarsz menni, ilyen esetekben megteheted, hogy noindex-et és canonical url-t egyszerre helyezel el a másolat oldalakon, ez egyáltalán nem jelent majd problémát.

Végül, ha a webshop motorod megengedi, arra is van lehetőséged, hogy az egyes termékváltozatok kiválasztásakor ne változzon meg az url, így pedig biztos lehetsz abban, hogy nem keletkeznek majd termék duplikációid a későbbiekben.

Ezzel végére is értünk egy újabb nagyobb résznek, az on-page SEO alapjainak, így most már mindent tudsz, ami a hatékony optimalizálás első lépéseihez szükséges lehet. Ne feledd: ez egy kezdőknek szóló anyagrész, így bár rengeteg információt kaptál erről a területről is, de az igazi tudást a gyakorlat hozza majd meg a számodra! 😉

Megjegyzem, hogy az itt bemutatott módszereket hatékonyan alkalmazhatod a lokális keresőoptimalizálás során is azzal az extra kitétellel, hogy a fontos rangsorolási tényezőknél a fő kulcsszavad mellett a városod (vagy budapesti célcsoport esetén a kerületet) is feltünteted a szükséges helyeken: meta adatok, h1 címsor, illetve a tartalmi elemekben is néhány alkalommal, ügyelve az ideális kulcsszósűrűségre, ami ökölszabályként meghatározva 1-3% közötti. Mindez azt jelenti, hogy 100 szavanként maximum 1-3 alkalommal szerepeltesd a fő kulcsszavad ragozatlan formában a szövegeidben, de persze találkoztam már olyan tartalommal is, ahol a törzsszövegben a kifejezés, amire a honlap rangsorolódni kívánt, egyszer sem jelent meg, mégis, a tartalmi relevancia miatt a Google így is előkelő helyre rangsorolta azt.

Végezetül nézzük át az immáron jóval rövidebb, off-page SEO-val kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

 

Off-page SEO, avagy linképítés alapok

Mostanra már eljutottál odáig, hogy van egy stabil, gyors, mobilbarát honlapod, rajta pedig kiváló minőségű tartalmakkal edukálod és tereled a konverzió irányába potenciális ügyfeleidet.

De hogyan dönt a Google a rangsor felállításáról, ha van még 10 versenytársad, akik ugyancsak tökéletesen alkalmazták az on-page SEO elemeit, és hasonló minőségű oldalukkal veszik fel Veled a versenyt? Melyikőtök lesz a 11 közül az, aki éppen csak lecsúszik a Google első oldaláról, és a 11. pozíciót foglalja el a második oldal tetején?

Nos, ténylegesen azonos minőségű honlapok esetében (ami valljuk be, csak egy elméleti példa lehet) mindez attól függ, hogy melyik weboldal kapja a legtöbb, minőségi hivatkozást más, lehetőleg témában minél relevánsabb tartalmi oldalról.

De mi számít „minőségi hivatkozásnak” és „témában releváns” oldalnak?

A minőségi relevanciát számos olyan tényező határozza meg, amire csak következtethetünk, mert a Google nem tárja elénk ezeket az információkat. Egy biztos: a stabil, régóta működő, magas látogatottságú, minőségi tartalmat produkáló oldalak kiváló forrásai lehetnek a linképítésnek, így például egy nagyobb hírportálról, blog oldalról kapott külső link igencsak megdobhatja helyezéseinket a találati listán, feltéve, hogy a technikai és az on-page elemek megfelelően ki vannak dolgozva, ahogyan arról már korábban is tettem említést.

Az oldalak minőségének mérésére több SEO cég is „szakosodott”, így például a moz.com által közreadott DA, mint Domain Authority érték egészen pontosan közelíti a Google megítélését is egy-egy weboldal kapcsán. Ez a DA érték 1-100 közötti lehet, és értelemszerűen minél magasabb ez a szám, annál értékesebb az a link, amivel meghivatkozzák az oldalunkat egy-egy ilyen oldalról.

Fontos szempont emellett a tartalmi relevancia is. Ha például egy esküvői ruhaszalon oldalának helyezéseit szeretnénk linképítéssel megtámogatni, sokkal többet ér egy alacsonyabb, 10-20 DA értékkel rendelkező esküvői fotós oldaláról érkező link, mint például egy 50-es DA-val bíró mezőgazdasági fórumról kapott hivatkozás. Mint arról többször is tettem már említést, a Google pontosan érti a tartalmi összefüggéseket, és e fenti második példában a két terület abszolút témaidegen mivoltából adódóan a magas DA érték nem feltétlenül szolgálja majd honlapunk fejlődését a találati listán.

Jogosan merülhet fel a kérdésed, hogyan érdemes nekifutni a linképítésnek? Aggodalmad nem feltétlen alaptalan, hiszen kétségkívül ez a „legmacerásabb” rész, amihez aktív kapcsolatépítésre, hideg megkeresésekre van szükség, amitől valljuk be őszintén, a hideg is kirázza a legtöbb embert.

A legegyszerűbb, erőfeszítésmentes megoldás, ha kiváló minőségű cikkeket publikálsz a weboldaladon, hiszen ez által a jó hírednek köszönhetően a honlapodra mutató hivatkozások jó eséllyel organikusan is terjednek majd. De természetesen ezeken kívül is létezik számos ingyenes és fizetős módszer is arra, hogyan építsd ki hatékonyan weboldalad linkprofilját. A teljesség igénye nélkül ilyen lehet kezdő szinten például a vendégblogolás (szakértő cikk készítése egy témában releváns oldalra, viszontlinkért cserébe), partnerek közzététele a weboldalon (például ha valakinek dolgozol, és cserébe kérsz egy linket tőle a saját oldaladra – görgess csak le az én oldalam láblécének aljára, és nézd meg, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban, ahol saját magamat linkeltem 🙂 ), illetve a fizetett linképítés is.

Ez utóbbi esetben a magas DA értékű oldal írója díjazást kér a szakértői cikk elkészítésére és az abban történő link elhelyezésére, ami a Te weboldaladra mutat. Jó, ha tudod azonban, hogy a Google a természetes linkszaporulatot preferálja, tehát azt az esetet, amikor azért születik meg egy link, mert a linkelt oldal valóban kiérdemelte azt egy részletgazdag, edukatív és/vagy szórakoztató cikk elkészítésével. A linképítés tehát alapvetően a Google irányelveivel szembe menő technika, de ha ügyesen csinálod, nem számíthatsz semmilyen negatív hatásra ennek következményeként.

Sőt, ahogyan a világon, úgy hazánkban is számos SEO cég szakosodott linképítésre (igény esetén én is tudok Neked ebben segíteni), így én is azt javaslom, bátran használd ezt a technikát is weboldalad helyezéseinek növelésére.

A későbbiekben fogsz még ezen az oldalon haladó linképítési technikákról is olvasni, ám egyelőre kezdő szinten bőven elegendő, ha a fentieket hatékonyan tudod a saját bizniszedben is alkalmazni.

 

Végszó

Ezen a ponton pedig engedd meg, hogy szívből gratuláljak, és megköszönjem, hogy elolvastad ezt a korántsem rövid útmutatót. Most már birtokában vagy a keresőoptimalizálás alapjainak, és készen állsz arra, hogy tovább fejlődve elindulj ezen a rendkívül izgalmas úton, és nagyobb organikus forgalmat, ez által több értékes ügyfelet/vevőt generálj vállalkozásod számára!

Érdemes lesz időnként visszatérned, mert a jelenleg olvasott hosszú cikk mellett időszakosan új bejegyzéseket fogok a keresőoptimalizálás blog szekciójában megjeleníteni, remélve, hogy továbbra is segíteni tudlak ezen a rögös, de annál izgalmasabb úton!

A keresőoptimalizálás egy hosszú, lassan beérő folyamat, ahol olykor fél-egy évet is várnod kell a munka gyümölcsének learatásáig, de ezt követően adott esetben örökös, stabil forgalmat generál majd számodra ez az online marketing technika.

Ha pedig segítségre lenne szükséged az induláshoz, nézd meg SEO szolgáltatások aloldalamat, majd keress fel a kapcsolat oldalon lévő elérhetőségeim bármelyikén, és beszéljük át, konkrétan mivel tudnám a Te online bizniszedet is támogatni!

Sikeres vállalkozást kívánok!

Vágjunk bele!

Szeretnél Te is stabil, ingyenes forgalmat a keresőből? Akkor vedd fel velem a kapcsolatot!